Elldor: Revendicarile participantilor la Marsul Unirii din 16 septembrie!

Participanţii la Marşul Unirii din 16 septembrie organizat de “Acţiunea 2012” au adoptat un memorandum cu patru revendicări, intitulat “Memorandum pentru asigurarea direcției europene a Republicii Moldova”.

Ei cer modificarea Constituţiei prin menţionarea limbii române ca limbă de stat, respectarea dreptului minorităţilor la conservarea limbii şi culturii conform normelor europene, concomitent cu obligativitatea cunoaşterii limbii române, retragerea armatei ruse de pe teritoriul Republicii Moldova până la 1 septembrie 2013, prezentarea de către Guvern a unei soluţii pentru conflictul transnistrean, validată printr-un referendum şi scoaterea Partidului Comuniștilor în afara legii.

„Termenul-limită pentru a da curs revendicărilor enunțate mai sus este 1 ianuarie 2013”, se spune, totodată, în memorandumul adoptat la finalul marşului, la Teatrul de Vară din Parcul „Valea Morilor”.

Memorandumul a fost “semnat de 8.223 de persoane în timpul manifestațiilor unioniste de duminică și va fi depus săptămâna viitoare la Președinție, Guvern și Parlament. La depunere vor participa și membri al Consiliului Unirii, o altă platformă unionistă, înființată anul acesta”, declară, printr-un comunicat de presă, „Acţiunea 2012”.

Conform estimărilor Poliției, la Marşul Unirii au participat 1.000-1.200 de persoane, informează MAI.
Organizatorii marşului, la rândul lor, au relatat în presă despre un număr mult mai mare de participanţi – de peste 7.000-10.000 de persoane.

Manifestaţia a decurs paşnic, cu doar câteva tentative minore de încălcare a ordinii publice. Forțele de ordine au asigurat cordoane și filtre polițienești pe durata întregului marş.

Aproximativ 100 de persoane au organizat, sub egida PSD, o contramanifestaţie în PMAN, lângă Arcul de Triumf, după care s-au deplasat la sediul Ambasadei României, unde au scandat împotriva unirii Republicii Moldova cu România. Şi această acţiune s-a consumat fără altercaţii.

Elldor.Info

Memorandum pentru asigurarea direcției europene
a Republicii Moldova

Platforma Civică “Acţiunea 2012”, în calitate de reprezentantă a miilor de oameni prezenți la Marșul Unirii din 16 septembrie 2012 solicită Preşedintelui, Guvernului şi Parlamentului să ia măsuri imperative pentru a garanta direcția europeană a Republicii Moldova.
Vă prezentăm din partea societăţii civile democratice din Republica Moldova o listă cu revendicări pentru asumarea faptică şi nu doar declarativă a direcției europene:

1. Revizuirea Constituţiei
Revizuirea legii supreme este absolut necesară pentru a corespunde la noile realităţi democratice din Republica Moldova. Constituţia trebuie să reflecte adevărul științific şi anume, denumirea limbii de stat să fie Limba Română. De asemenea, trebuie introdusă o prevedere specială cu privire la menţionarea expresă a posibilităţii unirii celor două state românești, dacă acest lucru reflectă voinţa populară.

2. Respectarea dreptului minorităţilor la conservarea limbii şi culturii conform normelor europene
Diversitatea etnică oferă valoare unei societăți şi este obligatoriu ca Republica Moldova să asigure condiţiile necesare pentru predarea în limba maternă, pentru păstrarea culturii, concomitent cu obligativitatea cunoaşterii limbii române, astfel încât inclusiv aceşti cetăţeni să aibă şanse egale. Minorităţile au dreptul să cunoască limba de stat pentru a nu fi prizoniere ale unei anumite zone din Republica Moldova şi pentru a putea desfăşura activităţi în tot spaţiul naţional.

3. Soluţionarea conflictului transnistrean
De mai bine de 20 de ani, clasa politică din Republica Moldova nu a întreprins nicio măsură reală pentru a asigura suveranitatea, independenţa şi integritatea statului. Rusia foloseşte regiunea transnistreană ca să ţină Republica Moldova sub influența sa. Solicităm Parlamentului să ceară Federației Ruse, în mod clar şi hotărât, să îşi retragă trupele de ocupaţie de pe teritoriul nostru până la 1 septembrie 2013. De asemenea, solicităm Guvernului să prezinte public soluţia optimă pentru rezolvarea conflictului transnistrean, validată printr-un referendum.

4. Scoaterea Partidului Comuniștilor în afara legii
PCRM încalcă legislația Republicii Moldova prin defăimarea însemnelor naționale. În plus, caracterul infracțional al acestei formațiuni politice a provocat victime prin suprimarea violentă a manifestaţiilor democratice din aprilie 2009.
Este absolut necesar ca cei vinovaţi pentru evenimentele din 2009 să fie aduşi în faţa instanţei, iar Partidul Comuniștilor, împreună cu Vladimir Voronin, să răspundă pentru prejudiciile aduse cetățenilor Republicii Moldova și direcției europene a statului.

Termenul limită pentru a da curs revendicărilor enunțate mai sus este 1 ianuarie 2013.

Platforma Civică “Acţiunea 2012”

(Sursa: http://elldor.info/2012/09/revendicarile-participantilor-la-marsul-unirii-din-16-septembrie/)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s