Digi 24: Iaşi: 300 de tineri au manifestat pentru reunirea Basarabiei cu România!

Peste 300 de cetăţeni români şi din Republica Moldova au cerut duminică, la Iaşi, reunirea Basarabiei cu România. 300 de tineri, născuţi de o parte şi de alta a Prutului, au mărşăluit prin oraş, au strigat că sunt fraţi şi au încins Hora Unirii. Acţiunea a marcat împlinirea a 95 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, un act istoric realizat pe 27 martie 1918.

De la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” şi până în Piaţa Unirii din Iaşi, tinerii au amintit tuturor că pe 27 martie 1918, Basarabia a fost prima care s-a unit cu ţara mamă.România a pierdut definitiv Basarabia, Nordul Bucovinei şi ţinutul Herţei în 2 iunie 1940, când ruşii au adresat ţării noastre un ultimatum pentru aceste teritorii. Acum, tinerii vor o nouă unire.

Sunt un exemplu viu că cei din Republica Moldova doresc reunirea”, strigă un tânăr la portavoce. „Am fost uniţi şi trebuie să fim în continuare uniţi”, spune un alt tânăr moldovean. „Chiar dacă ei sunt mai săraci ca noi, au un nivel de trai mai scăzut, cred că ar trebui să îi ajutăm, totuşi sunt fraţii noştri”, crede un român prezent la marş.

Se împlinesc 95 de ani de când Sfatul Ţării a decis unirea definitivă cu România. Ce vă doriţi? Ce ne dorim? Ne dorim readucerea Basarabiei acasă, alături de ţara mamă”, declară Doina Grosu, unul dintre organizatori.

Tinerii au scandat „Basarabia e România”, „Acelaşi sânge, aceeaşi ţară, români am fost cu toţi odinioară”, „Unire!”, „Trăiască, trăiască, trăiască şi înflorească / Moldova, Ardealul şi Ţara Românească”. La finalul evenimentului, toţi participanţii s-au prins în Hora Unirii.

(Sursa: http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Special/Unirea+Romaniei+cu+Basarabia/Iasi++300+de+tineri+au+manifestat+pentru+reunirea+Basarabiei+cu+Romania)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s