Agerpres: Bacău: Concurs de eseuri cu tematica ‘Basarabia în conştiinţa actuală a românilor’!

Aproximativ 200 de băcăuani, între care mulţi tineri, s-au prins miercuri în Piaţa Tricolorul din municipiul reşedinţă de judeţ într-o Horă a Unirii marcând astfel împlinirea a 95 de ani de la momentul în care Basarabia s-a unit cu patria-mamă.

Reprezentanţi ai Asociaţiei “Pro Basarabia şi Bucovina”, dar şi ai organizaţiilor de studenţi, veterani şi liceeni din Bacău au vorbit participanţilor despre semnificaţia zilei de 27 martie 1918 în istoria României.

Evenimentului i-a fost consacrat, de către Asociaţia ”Acţiunea 2012″, un concurs de eseuri având tematica ,,Basarabia în conştiinţa actuală a românilor”.

”Am avut o participarea neaşteptat de mare, 37 de autori, dat fiind faptul că am lansat concursul doar cu o lună în urmă. Am avut surpriza să primim lucrări nu numai din partea băcăuanilor, dar şi din alte 9 judeţe ale ţării, precum şi din Republica Moldova. De altfel, primul eseu sosit a fost din Tiraspol din partea unui elev al Liceului ,”Lucian Blaga”, a declarat, pentru Agerpres, Cătălin Albeşteanu, coordonatorul pe judeţul Bacău al Asociaţiei ”Acţiunea 2012″.

Potrivit acestuia, juriul format din cadre didactice universitare şi scriitori a avut surpriza să constate ,,valoarea deosebită a majorităţii lucrărilor trimise”, autorii atestând ”nu numai talent literar, bună pregătire istorică , dar şi o componentă patriotică tonifiantă, dată fiind vârsta tânără a cvasitotalităţii participanţilor la concurs”.

Premiul întâi a revenit lui Alexandru Gujuman, elev în clasa a XI- a la Liceul “Spiru Haret” din Moineşti

Sub un motto-ul titlu ,”Nimic nu e mai urâtă, nimic mai prigonită şi mai lovită decât dragostea supremă de românism”, aparţinând lui Nichifor Cranic, autorul, tânăr basarabean, se întreabă ,”Dacă i-aş spune fratelui că sunt rătăcit, mă va ajuta oare să-mi regăsesc calea pierdută ? Dacă cineva şi-ar bate joc de propriile valori ce mă definesc m-ar privi indiferent ? Dacă mi s-ar fura o parte din mine, el nu ar reacţiona de loc ?”, pentru ca, după o pledoarie pentru Basarabia ca pământ românesc, laureatul concursului să concluzioneze ,,Basarabiei i s-a furat identitatea, iar acum e pe o cale rătăcită.(…) Oare ce face fratele mai mare ? Pentru mine răspunsul este, încă, neinteligibil… “.

Premiul al II-lea în acest concurs inedit l-a obţinut, pentru eseul ”Datoria pe care o are România faţă de Republica Moldova”, Tatiana Postică, iar pe poziţia a III- s-a clasat Alexandru Potroghiru cu lucrarea ,,De ce avem nevoie de Republica Moldova”.

Un simpozion omagial desfăşurat la Clubul militar din Bacău, urmat de un spectacol susţinut de Ansamblul folcloric ,,Busuiocul” au încheiat suita celor 19 de acţiuni desfăşurate în localităţile băcăuane cu prilejul aniversării revenirii Basarabiei la România în 1918. AGERPRES

(Sursa: http://www.agerpres.ro/media/index.php/social/item/185159-Bacau-Concurs-de-eseuri-cu-tematica-Basarabia-in-constiinta-actuala-a-romanilor.html)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s