Hunedoara Mea: Sute de „decebaliști” au aflat că „Basarabia e România”!

Campania ,,O oră de istorie pentru Basarabia” s-a oprit, luni, și la Deva. Peste 200 de elevi din cadrul Colegiului Național „Decebal” au luat parte la proiect, învățând despre istoria Basarabiei, despre platforma civică „Acțiunea 2012” și despre motivele pentru care teritoriul dintre Prut și Nistru trebuie să facă parte din România.

Vitalie Prisăcaru (foto), un moldovean neaoș, student în cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava și totodată membru „Acțiunea 2012” a fost reprezentantul Basarabiei la Deva.

Mai multe despre ce s-a discutat în cadrul proiectului aflăm din interviul acordat de Vitalie pentru HunedoaraMea.ro.

Răzvan Marinca: De cât timp ești implicat în „Acțiunea 2012”?

Vitalie Prisăcaru: De doi ani. Acțiunea a început în mai 2011 și de atunci sunt implicat și eu.

R.M.: Ce reprezintă această acțiune?

V.P.: O platformă civică formată dintr-o multitudine de ONG-uri, de pe ambele maluri ale Prutului, și din oameni simplii care promovează ideea de românitate a Basarabiei și țintesc unirea acesteia cu România.

R.M.: De ce consideri că „Basarabia e România”?

V.P.: Pentru că evoluția istorică demonstrează că oamenii din Basarabia au aceeași structură (genetică, socială, culturală etc.) ca și oamenii care trăiesc astăzi în România, în granițele ei actuale.

Avem o cultură și o istorie comună, aceleași principii, idealuri și valori. Îi avem pe Eminescu și pe Ștefan, avem comune limba, tradiția și portul popular, de la daci și romani.

R.M.: Cum se înțelege proiectul cu autoritățile? Atât cu cele din România, cât și cu cele din Republica Moldova?

V.P.: În Republica Moldova există o serie de politicieni care susțin din culise mișcarea unionistă. Poate că ar putea fi descoperiți și mai mulți dacă ideea unionistă nu ar fi privită de majoritatea societății basarabene ca o mișcare extremistă. Este nevoie de campanii de promovare a istoriei comune a populației de pe cele două maluri ale Prutului.

În România, subiectul nu este privit ca unul extremist, însă nu constituie o prioritate pentru politicieni deoarece încă nu există o presiune publică asupra lor pentru a-l dezbate. Totuși, în actualul Parlament al României, există 116 aleși care au semnat „Pactul pentru Basarabia” (un act care cere unirea) și care în caz de necesitate vor ajuta „Acțiunea 2012”.

Atât la nivel central, cât și teritorial, autoritățile susțin ideea, însă inițiativa vine din partea societății civile.

„Acțiunea 2012” preconizează pentru anul curent înaintarea unui proiect legislativ în Parlamentul României, pe calea inițiativei populare (nevoia de a strânge 100.000 de semnături), care va cere punctual, pe capitole, apropierea relațiilor dintre cele două state românești și anularea unor prevederi legale care stau în calea acestei apropieri.

Credem că în următorii doi ani vom reuși să propulsăm subiectul Unirii pe agenda politică de la București și Chișinău.

R.M.: De obicei acțiunea „Basarabia Pământ Românesc” este asociată cu binecunoscuta mișcare naționalistă „Noua Dreaptă”. Există vreo legătură între cele două?

V.P.: Nu. „Acțiunea 2012” este formată dintr-o multitudine de ONG-uri și grupuri de inițiativă (care pot fi găsite pe site-ulwww.actiunea2012.ro) printre care nu se regăsește „Noua Dreaptă”.

R.M.: Crezi că în urma prezentărilor de astăzi tinerii deveni se vor implica in această cauză?

V.P.: Da, cu siguranță. Astăzi, peste 200 de tineri din cadrul Colegiului Național „Decebal”, au ascultat argumentele punctuale privind necesitatea unirii. Cu toții vor promova subiectul în zilele ce vor urma. Cei care au în ei simțul implicării civice, vor adera la „Acțiunea 2012” și vor forma o filială a acesteia  în Deva, care va promova în județ idei de unire a Basarabiei cu România. Acțiunile vor ajuta atât cauza cât și la dezvoltarea lor personală și intelectuală.

R.M.: Ai ceva de transmis cetățenilor care citesc acest articol?

V.P.: „Acțiunea 2012” îndeamnă fiecare cetățean să ia atitudine privind problema Basarabiei și să promoveze prin orice mijloace ideea de românitate a teritoriului dintre Nistru și Prut. Să nu uităm, Basarabia e România.

R.M.: Îți mulțumesc pentru timpul acordat și mult succes în continuare.

(Sursa: http://www.hunedoaramea.ro/article/sute-de-%E2%80%9Edecebali%C8%99ti%E2%80%9D-au-aflat-c%C4%83-%E2%80%9Ebasarabia-e-rom%C3%A2nia%E2%80%9D#.UVnR0UyrJGs.facebook)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s